Държавата планира да налее още минимум 50 млн. лв. за финансово оздравяване

...
Държавата планира да налее още минимум 50 млн. лв. за финансово оздравяване
Коментари Харесай

Пощите – провалът струва все по-скъпо

Държавата планира да налее още най-малко 50 млн. лева за финансово излекуване на „ Български пощи “, откакто спомагателните 45 млн. лева от преди година очевидно не са дали резултат, а пощите не престават да губят пазарен дял. Допълнително се планува до 2026 година пощите да получат над 100 млн. лева по Плана за възобновяване за цифрова промяна и даване на сложни услуги.

На фона на всичко това Сметната палата разгласява обстоен и обширен доклад за финансовото ръководство на „ Български пощи “ ЕАД за интервала от 01.01.2019 година до 30.04.2022 година

Докладът разкрива, че ръководството на пощите е меко казано смущаващо, а нарушавания и пропуски се откриват във съвсем всеки аспект на харченето на средства.
През никоя от четирите одитирани години проектът за приходите от активност не е доближат. Същевременно разноските нарастват непрекъснато и доста. През 2019 година те са 176 млн. лева, през 2020 година – 228 млн. лева, а през 2021 година – 249 млн. лева.За одитирания интервал е регистриран растеж на загубата, която от 1 111 хиляди лева за 2019 година нараства на 5 155 хиляди лева за 2020 година и на 13 792 хиляди лева за 2021 г.За одитирания интервал са изпълнени или са в развой на осъществяване единствено 28 на 100 от общата стойност на всички планове от капиталовата стратегия, без да е ясно въз основа на какви критерии са желани за финансиране и избирани за осъществяване.Над 50 на 100 от употребените компютърни системи в „ Български пощи “ ЕАД са с операционна система, която към този момент не се поддържа и по този метод сигурността не е обезпечена от производителя, а обработваната от „ Български пощи “ информация е сложена под голям риск.Липсва визия за дълготрайните цели и цели във връзка с активността по ръководство, предписание и вложение в недвижимите парцели на сдружението. Общият размер на разноските, образуван от настоящите през одитирания интервал контракти за наемане на недвижими парцели (общо 4,1 млн. лева.) доста надвишава осъществения доход от отдадени чартърен парцели, благосъстоятелност на сдружението (общо 1,7 млн. лева.).Всички търгове за продажба или подмяна на парцели са извършени при получено единствено по едно заявление за присъединяване, което от своя страна е довело до сключването на контракти за продажба при цени, равни на началните тръжни продажни цени или на минимално надхвърлящи ги. Допълнително, при отдаването чартърен на парцели са позволени голям брой основни нарушавания, да вземем за пример невнасяне на депозити или внасяне на такива в повърхностен размер, забавени заплащания без да е начислявана договорна рента, неизготвяне на приемо-предавателни протоколи.При провеждането на публични поръчки нарушаванията са обилни – няма положително обмисляне и установяване на планирани стойности, делене на части на публични поръчки (в нарушаване на закона), слагане на условия, които голословно лимитират присъединяване в процедурите, издание на информация след законоустановените периоди, осъществени доставки, които не подхождат по тип, количество и обекти, за които се отнасят, със декларираните, осъществени разноски, които не са писмено обосновани.   
Като цяло от отчета се вижда, че трайната наклонност за загуба от активността и множеството нарушавания демонстрират липса на индикации за финансово стабилизиране на „ Български пощи “. Веднага по-късно страната стартира с многомилионните финансови инжекции за сметка на данъкоплатеца, които не дават резултат, а дългогодишните напъни за промени по този начин и не се случват.

Източник: Институт за пазарна икономика
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР